SUSJEDSKA POMOĆ U OPĆINAMA BILJE I POPOVAC

Posao dobilo 30 žena da brinu o 180 sumještana

Starima i nemoćnima u općinama Bilje i Popovac pružati će pomoć susjedi kroz provođenje projekta „Susjedsku pomoć“. Tim povodom održana je i uvodna konferencija tog projekta iz programa „Zaželi -faza II“ u te dvije općine. Bio je to i povod za sklapanje i podjelu 30 ugovora o radu za žene koje će pomagati u projektu kojeg je prijavio KD „Laško“ Lug s partnerom udrugom „Maska“ iz Popovca uz partnere Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Osijek i Centar za socijalnu skrb Beli Manastir. Konferenciji su nazočili predsjednik Kulturnog društva „Laško“ Lug Borivoj Stojanović, načelnik Općine Bilje Željko Cickaj i načelnik Općine Popovac Zoran Kontak.

Načelnik Cickaj iznosi kako je ovaj projekt odličan za zajednicu jer osigurava neophodnu pomoć starijoj populaciji i to je još jedan od načina na koji im se želi pomoći u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.
-Korisnici usluga, kojih je šest po svakoj zaposlenoj ženi, imat će pomoć u dostavi namirnica i lijekova, plaćanju računa, ali i u održavanju čistoće stambenog prostora, pomoć u pripremi obroka, pomoć pri oblačenju i svlačenju i brizi o higijeni, a imat će i pomoć u socijalnoj integraciji, podršci kroz razgovore i druženje pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima. Dobra strana ovog projekta je što se kroz senzibilizaciju mještana prema određenoj kategoriji susjeda. Drugi veliki benefit je što se zaposlio određen broj teže zapošljivih žena koje će imati osiguran izvor financija naredno razdoblje – kazao je načelnik Cickaj.

Borivoj Stojanović pojašnjava da se projekt financira iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni
program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. „Ukupna vrijednost projekta je 2.713.625 kuna, traje 17 mjeseci do 5. veljače 2022., zapošljava žene na 12 mjeseci.
– Putem javnog oglasa zaposleno je 30 žena, 19 za naselja Bilje, Kopačevo, Vardarac, Lug i Kozjak, a 11 za naselja Popovac, Kneževo i Branjina, koje će pružati besplatne usluge pomoći u kući za 180 starijih i nemoćnih osoba kao krajnjih korisnika uz osiguranu isporuku higijenskih potrepština po 50 kuna mjesečno. U završnoj smo fazi verificiranja liste starijih i nemoćnih kao krajnjih korisnika usluga pomoći u kući. Kroz projekt se žene i educiraju pa ćemo tako imati i novih 11 slastičarki i 11 pizza majstorica po verificiranim programima. Zaposlenim ženama će se putem supervizijskih sastanaka pružiti stručna psihološka podrška radi osnaživanja, međusobnog povezivanja i podrške i pripreme zaposlenih žena za što kvalitetnije davanje usluge krajnjim korisnicima“, pojasnio je Borivoj Stojanović.

Skip to content