Tretiranje komaraca PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Četvrtak, 27 Lipanj 2019 14:09

Poštovani žitelji Općine Bilje, kako ste se mogli uvjeriti jučer se na dijelu naše Općine provelo tretiranje odraslih komaraca avio tretiranjem i istodobnim tretiranjem sa zemlje.

Općina Bilje uključila se u provođenje aktivnosti tretiranja komaraca koja se provode u suradnji sa Osječko-baranjskom županijom, Gradom Osijekom kao i susjednim općinama, a za koje se uvijeti, lokacije i termini utvrđuju prema naputcima Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

 

ZZJZ do sada je objavio plan tretiranja za 26., 27. i 28. lipnja 2019. godine te je sukladno istom na području Općine 26. lipnja 2019. godine organizirano tretiranje komaraca toplim i hladnim zamagljivanjem sa zemlje na prostoru na kojem se simultano provodio avio tretman, a sve sa svrhom kako bi se postigli najbolji mogući rezultati u borbi protiv komaraca.

Borba protiv komaraca započela je tretiranjem općine Bilje koja zbog svog položaja, odnosno zbog PP Kopački rit, ima najveće količine komaraca, a prvi rezultati tretmana bit će poznati u petak, 28. lipnja, nakon što Zavod za javno zdravstvo obavi nova mjerenja.

Iako smo namjeravali nastaviti sa tretmanom i danas, kako smo i najavili prošlih dana, isti se neće provesti jer će ZZJZ postaviti CDC klopke uz suhi led kao atraktant koje će biti izložene tijekom noći kada je intenzitet komaraca najveći kako bi se moglo utvrditi kolika je učinkovitost jučer provedenog tretmana.

Kako Vam je već poznato iz medija nakon Bilja, danas je na redu područje Podravlja, Tvrđavice i dio općine Darda, a sutra, u petak, 28. lipnja, tretirat će se rubni dijelovi Osijeka i vikend-naselje Karašica, nakon čega će ZZJZ objaviti nove termine i lokacije tretiranja. Valja naglasiti da će se paralelno sa zračnim odvijati i tretiranje sa zemlje. Jedino takvo simultano tretiranje, kako kažu stručnjaci, daje prave rezultate.

Prema riječima župana OBŽ Ivana Anušića aviotretiranje će, prema njegovoj procjeni, trajati između 15 i 20 dana, odnosno dok se ne potroše sredstva koja su dobili od Vlade, odnosno neće stati, nego će se pobrinuti i za dodatna sredstva ako to bude potrebno.

Stoga molimo sve stanovnike za razumijevanje i još malo strpljenja, Općina Bilje sudjelovati će u svim zajedničkim aktivnostima borbe protiv komaraca, te će se sve aktivnosti provoditi u skladu sa naputcima Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije koji konstantno provodi monitoring te temeljem rezultata izdaje naputke za daljnja postupanja koja će dati najbolje rezultate u borbi protiv komaraca.

S poštovanjem,

Općina Bilje

Ažurirano: Četvrtak, 27 Lipanj 2019 14:10
 

EU projekti